top of page

De 5 must-reads voor creatieve vakidioten in de communicatiewereld

  • Foto van schrijver: Georges Vermast
    Georges Vermast
  • 30 okt 2021
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 31 okt 2021

De herfst. Een periode waar je de dekentjes in de aanslag houdt en je in de zetel ploft met je favoriete warme drank. Een ideaal moment om te beginnen aan de boekenstapel waar al veel te lang stof op ligt te vergaren. Met deze 5 must-reads voor creatieve vakidioten in de communicatiewereld begin je met plezier aan de komende winterdip.



Vijf weken al laat ik me als studente communicatie onderdompelen in een fijne speedcursus woordvoering. Eén microbe had ik meteen te pakken, die van crisiscommunicatie.

Ik volgde dan ook met veel nieuwsgierigheid en enthousiasme de boekvoorstelling 'Alles is onder controle'.


In deze 'gids' vertellen Bert Brugghemans, Stijn Pieters en Hugo Marynissen welke wapens je als organisatie het best inzet om een crisis te overleven.

Knopen die moeten worden doorgehakt in het belang van je organisatie zonder te weten of de uitdagende gok die je genomen hebt, de juiste is.


Een boek dat niet hoeft de verdwijnen onder het stof, maar eentje dat je meeneemt doorheen verschillende mythes en je laat zetelen in de hot seats van crissisen.



Ja, het boek 'Geen commentaar' van Sara Vercauteren komt waarschijnlijk voor in élk lijstje van een woordvoerder (in spé), sorry. Maar 't is terecht.


Sara werpt een blik op perscommunicatie en hoe je er als woordvoerder of organisatie het best mee omgaat.


Met dit naslagwerk baan je jezelf door de wereld van de woordvoering en word je in een illusie op de schouder getikt door mensen uit het medialandschap, die je met plezier 101 tips en ervaringen delen.



Toen ik met Afterfive, de agency van Thomas More Hogeschool een campagne rond inclusiviteit ontwikkelde waren de webinars van Hanan Challouki, een hele leerrijke tool, om ons project nóg inclusiever te maken.


Inclusieve communicatie, 't is een must in onze sector, dus ook het boek van Hanan Challouki.


Via een strategische benadering reikt Hanan je in dit boek manieren aan om als bedrijf of merk relevant te blijven in deze superdiverse samenleving, nieuwe doelgroepen te leren kennen en je eigen communicatie naar een inclusiever niveau te tillen.


Inclusieve communicatie is voor bedrijfsleiders, marketeers en strategen die inzien dat de wereld aan het veranderen is. Het is een boek voor iedereen die vooruit wil, die het potentieel ziet van een diverse samenleving en dat ten volle wil benutten. (Hanan Challouki)


In Range stelt David Epstein dat er twee soorten omgevingen zijn waar verandering kan plaatsvinden. Aan de hand van tal van verschillende cases en met Roger Federer en Tiger Woods als leidraad benadrukt hij het belang van multi-specialisatie in plaats van vernauwing in het werkveld.


De late career specializer haalt het na het uitproberen van verschillende deciplines met voorsprong van de early career specializer. Meer vallen en opstaan en meer inzichten zorgen ervoor dat je als allrounder sterker in je schoenen staat.

Range is een boek voor mensen die actief zoeken naar ‘positive spillover’ en deze durven inzetten.


"Durf je vertrouwde tools los te laten en bewandel verschillende paden, want je loopbaan zal ook verschillende onverwachte bochten nemen", is een van Epsteins steenvaste tips.


Last but not least. Denk je nu na het lezen van mijn website en blogberichten: Hé, dat zou wel handig zijn voor mijn job ook? Lees dan zeker het blogboek van Kelly Deriemaeker.


Een boek vol tips, tricks, inspiratie en verhalen om een blog uit de grond te stampen of je bestaande blogverhalen een boost te geven.



Zo, 't is waarschijnlijk het zoveelste lijstje dat je leest, sorry. Maar ik vond deze lectuur te interessant om op de plank te laten liggen en niet met jullie te delen.


Ik zou zeggen: schenk u iets herfstig uit en lees iets.




x Georges

 
 
 

Commenti


bottom of page