top of page

De woordvoerder inzichten van...

Als toekomstig woordvoerder laat ik me graag inspireren door mensen uit het werkveld. Aan het woord in deze eerste rubriek? Lieselot Van Mol, ex-woordvoerder van fractie OPEN VLD en Horeca Vlaanderen. Eind vorig jaar trok ze de deur dicht op het kabinet en ging ze naar Growth inc, als communicatieadviseur, minder woordvoerder meer Public Affaires. Een interessant parcours voor mij om te volgen.


Als kind dacht je waarschijnlijk niet 'later word ik woordvoerder', wat was je kinderdroom?

"Ik was als kind heel erg geïnteresseerd in geschiedenis en dan vooral in oorlogen, ik zag het dan ook echt voor me om ergens verslag van uit te brengen, achteraf bekeken een beetje een mini Rudi Vranckx. Ik noemde de politiek ook wel soms een oorlogszone, dus mijn kinderdroom is nooit veraf geweest (lacht)


Ja, je hebt uiteindelijk journalistiek gestudeerd, hoe ben je dan in het woordvoerderschap terechtgekomen?

"Na mijn bachelor journalistiek heb ik nog een master vergelijkende en internationale politiek gedaan. De meeste vrienden wilden toen liever lifestyle of sportjournalistiek doen, maar ik was meer geïnteressseerd in de Belgische politiek. Na mijn studies heb ik gesoliciteerd bij Egbert Lachaert (Open Vld) als parlementair medewerker in de kamer en zo ben ik uiteindelijk doorgegroeid tot Woordvoerder. Vanuit het principe 'we gooien je erin en je leert wel zwemmen', want ik had geen voorkennis zoals jij in je opleiding krijgt. Ik geloof ook echt dat dat werkt, je kunt een basis meekrijgen, maar uiteidelijk leer je het best on the field."


Hoe leg je best uit aan 'de mamie' wat je doet?

"Meestal zeg ik, dat ik diegene ben die ervoor zorgt dat een ceo of politicus zijn of haar boodschap goed kan overbrengen en dat ik daarvoor niet voor de camera hoef te staan, maar perfect een sterke verhaal kan vormen door aan de kant van de journalist te staan.

Ik hoop altijd dat mensen die ik adviseer met mijn hulp, hands-on een sterk en correct verhaal naar buiten kunnen brengen."


Wie mag aanschuiven aan je droomdiner om gedachten en verhalen mee uit te wisselen?

"De Canadese president, Justin Trudeau communiceert heel inclusief. Hier bij is het nog veel te vaak in hokjes: "Allé laat ons iemand met een andere huidskleur op de affiche zetten, dan zijn we inclusief".

Communicatie en daaraan gevolgd maatregelen gaan veel te vaak uit van mama, papa, twee kindjes, iedereen blank en perfect gezond. Er zijn zoveel mensen met een handicap, een andere etniciteit of een andere geaardheid. In Antwerpen is bijna 50 % van de inwoners van een andere afkomst, maar toch wordt er vanuit communicatie en beleid nog altijd vaak vanuit stereotypes gedacht. Justin Trudeau pakt dat voor Canada via sociale media, op een subtiele manier aan zonder dat het er vingerdik opligt en daar zijn we in België nog lang niet.

En geef toe, Justin Trudeau is ook niet mis (lacht)”.


Iemand die met mij en Justin Trudeau ook nog aan tafel mag zitten? Pieterjan De Smedt van Terzake.

De meeste mensen vinden het een enorme uitdaging om voor zijn micro te staan omdat het zo'n sterke interviewer is en dat is denk ik een groot compliment.

Pieterjan De Smet, Justin Trudeau en mezelf aan één tafel, da's wel iets die ik zie zitten.


Je bent nu sinds kort communicatieadviseur bij Growth inc., wat vind je zo tof aan die job?


"Ik werk communicatieadvies uit voor verschillende klanten, wat veel afwisseling geeft en die frisse wind had ik na mijn woordvoerderjobs wel nodig. In een team werken is echt wel een meerwaarde voor mij, omdat ik kan overleggen en ventileren met collega's. Growth inc. is meer Public Affairs maar het is echt heel boeiend, dus ik ben heel blij met de switch. "

"In Antwerpen is bijna 50 % van de inwoners van een andere afkomst, maar toch wordt er vanuit communicatie en beleid nog altijd vaak vanuit stereotypes gedacht“
Crisis of woorvoerder achter de schermen?

"Dat is best een moeilijke vraag. Ik denk dat ik van allebei hou, maar de laatste jaren kies is toch voor het on point zetten van een boodschap achter een ceo of politicus.

Achter de schermen de boodschap volledig juist neerzetten en voorbereiden, zodat het naar de media goed kan worden overgebracht.


Al vond ik het tijdens de eerste coronagolf ook wel boeiend om zowel intern (voor mijn collega's en de leden), als extern ter ondersteuning van de CEO Matthias De Caluwé de crisiscommunicatie op te nemen. Beiden hebben dus wel iets, maar als ik echt moet kiezen dan kies ik voor het verduidelijken van de storm, achter de schermen. "


Woordvoerder in team of alleen?

"In team. Woordvoerder is een heel eenzame job als je alleen alle beslissingen moet nemen en dat heb ik in de kamer van de fractie lang gedaan. Ik zat de hele dag alleen en elke communicatieve beslissing kwam bij mij terecht dus ook als er iets fout liep, want je bent als enige in charge. Wat vaak leuk was, maar ik ben een sociaal mens, dus ik vind werken in een team ook echt een meerwaarde, dat is een van de redenen waarom ik voor Growth inc. koos. Ik heb mensen rond mij nodig om te kunnen pingpongen."


Wat heb je volgens jou nodig om een goede woordvoerder of communicatieadviseur te zijn?

"Je moet trouw kunnen blijven aan jezelf. Als jou gevraagd wordt om meteen naar een journalist te bellen en hem zijn vet te geven omdat je baas het niet eens is over wat die journalist schreef, maar jij vindt als woordvoerder dat die journalist wel gelijk heeft, durf dat zeker zeggen. Die beslissing zal je als woordvoerder misschien niet meteen in dank worden afgenomen en ze kunnen dan misschien vinden van jou dat je een slechte woordvoerder bent, maar op dat moment is het wel de juiste beslissing. Om dicht bij jezelf te blijven en de goede relatie met die journalist te behouden. Die vriendelijkheid en authenticiteit kan je veel verder brengen dan je zou denken in de sector."

"Pieterjan De Smet, Justin Trudeau en mezelf aan één tafel, da's wel iets die ik zie zitten."
Wat ontbreekt volgens jou nog in de communicatiewereld?

"Ik denk dat het wel duidelijk is dat onze communicatiewereld veel te wit en stereotype is. Er moet echt een betere representatie komen van de maatschappij, pas dan kan je authentiek en correct communiceren. Er wordt nog veel te veel vanuit beleid gecommuniceerd en soms is het niet slecht om ook eens andere verfrissende invalshoeken te bekijken, dat is iook ets wat in de communicatiewereld nog beter moet groeien. Het voorbeeld van Justin Trudeau, daar moeten we naartoe."



Wat zijn je ultieme tips voor een woordvoerder in spe?

"Probeer veel te netwerken maar niet geforceerd. Het is altijd beter om op een avond met drie mensen te spreken en een goed contact te leggen dan dat je met tien mensen praat en ze de volgende dag niet meer weten wie je bent.

Zoek jezelf ook een buddy op je stage die je zonder de verplichte feedback helpt en in je gelooft. "Omring je met mensen die je naam laten vallen in a room full of opportunities", is zo'n quote die dat perfect omschrijft."


"Omring je met mensen die je naam laten vallen in a room full of opportunities"

Tot slot: is er iets dat we zeker moeten onthouden over Lieselot Van Mol?

"Ik ben niet de persoon van de quotes, ik vind dat vaak te glad overkomen en uiteindelijk wordt elke woordvoerder of communicatiespecialist dan een beetje hetzelfe. Authenticiteit is voor mij écht belangrijk, quotes gaan mij niet af dus ik probeer ze te vermijden en mijn eigen stijl wat de ontwikkelen.

Dus wat moet je onthouden van Lieselost Van Mol? Anti-quotes en een woordvoerster die zo trouw mogelijk blijft aan zichtzelf. Al heb ik hier nu zelf ook wel een een quote gebruikt (lacht)".


 

Tekst: Georges Vermast

Foto: Lieselot Van Mol

bottom of page